Het verhaal van de Stern

De Stern is in 1920 gebouwd voor de directie van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij (KNSM). De boot is speciaal ontworpen voor de Amsterdamse grachten en havens. Het schip vaart zonder problemen door de smalle grachten en lage bruggen en met gemak op het IJ, langs de eilanden en de havens.

"Onze Stern, het kleinste vogeltje uit onze bootvolière", zo noemde de Koninklijke Nederlandse Stoombootmaatschappij (KNSM) haar directieschip. De KNSM directie en het kantoorpersoneel zetelden in het Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade (foto links, gebouwd in 1916). Het los- en laad bedrijf van de KNSM was destijds gevestigd op het IJ-eiland (het tegenwoordige KNSM-eiland). De Stern voer de directie tot 1964 dagelijks heen en weer. Tot de sluiting van de KNSM in 1981 gebruikte de directie de Stern als salonboot voor speciale tochten met hun gasten.

Sinds 1991 is de Stern weer in de vaart. Het geheel gerestaureerde interieur is van massief teakhout met oorspronkelijke detaillering.

Het schip is van alle moderne gemakken voorzien zoals en toilet, koelkast, kachel, 220 volt, cd speler, microfoon, en marifoon.

Technische gegevens:
werf   Fa.H. Schouten te Muiden
bouwjaar   1920
casco   staal
opbouw   teakhout met koper beslag
lengte   11,74 m
breedte   2,55 m
hoogte   1,9 m
diepgang   0,95
motor   Sole 4 cil. 74 pk (nieuw 2002)
Bouwplaat

Speciaal voor de liefhebbers hebben wij de bouwplaat van de Stern weer online gezet. Als u hier klikt opent een nieuw window dat u kunt printen.
(of rechts klik -> opslaan als . . . )

Uiteraard krijgt u het mooiste resultaat als u in kleur afdrukt op stevig wit papier, bijvoorbeeld 200 gr/m2. Veel knutselplezier!